De Mae Khlong railway market wordt ook wel de ‘umbrella-market’ genoemd en is een bijzondere dagtrip vanuit Bangkok.  Wat deze markt zo interessant en bekend maakt zijn niet de producten die er verkocht worden, maar de locatie van de markt.  Fruit, groente, vlees en vis kraampjes stallen hier hun koopwaar uit op/naast de treinrails. Dit zorgt enkele keren per dag voor unieke taferelen wanneer de lokale trein aankomt en vertrekt. Ontdek hier zelf waar de bijnaam ‘umbrella-market’ vandaan komt.  

Download de laatste Bangkok Gids met de populairste bezienswaardigheden en insider tips van Nederlandse expats.

Er zijn verschillende manieren op bij de Mae Khlong market te komen vanuit Bangkok zoals een minivan of met een georganiseerde tour. Foto’s en video’s van de markt heb je waarschijlijk al genoeg gezien, vandaar dat wij hier de leukste manier uitleggen hoe je er komt.

Onze aanrader is om de desbetreffende trein zelf te nemen en zo deel uit te maken van het beroemde tafereel.  

Hoe kom je vanuit Bangkok bij de Mae Khlong Market – per trein

De Mae Khlong market is dagelijks geopend tussen 07:00 – 17:30.  Officieel ligt de Mae Khlong Market in de provincie Samut Songkhram, zo’n 80km ten Zuid-Westen van Bangkok. De trein richting de Mae Khlong Market vertrekt NIET van Bangkok’s grootste treinstation Hua Lamphong, maar vanuit het kleinere Wong Wian Yai treinstation.

Vanuit de BTS-Skytrain halte Wong Wian Yai neem je exit 1. Loop weg vanuit de BTS Skytrain halte en sla bij het kruispunt rechtsaf. Na zo’n 10 minuten lopen (700 meter) ligt het treinstation Wong Wian Yai aan je linkerhand, vlak voor de grote rotonde. Wellicht moeilijk te herkennen als trein-station maar er staat gelukkig een bord.

Part 1. De trein van Wong Wian Yai -> Mahachai

Bij het loket van treinstation Wong Wian Yai koop je voor 10,- THB een kaartje naar Mahachai, het eindstation van deze route.

Er zijn meerdere treinen per dag tussen Wong Wian Yai en Mahachai maar slechts 4 per dag tussen Ban Laem en Mae Khlong.

Aan te raden is om de trein van 08.35 te nemen. De treinreis duurt ongeveer 1 uur en sluit goed aan op de trein van 10.10 tussen Ban Laem en Mae Khlong. Treinen zijn open en er zijn geen airconditioning wagons aanwezig maar de (hobbelige) rit is charmant en er is onderweg genoeg te zien. Langzaam verlaat je Bangkok en zie je veel groen, het eenvoudige en relaxte leven in de buitenwijken en haar diverse rijstvelden.  De Thai noemen dit ”slow-life”.

Mae Khlong railways

Part 2. Ferry-boot van Mahachai naar Ban Laem

Na ongeveer 1 uur kom je aan op treinstation Mahachai. Loop het treinstation uit en sla rechtsaf. Aan het einde van deze (markt)weg ligt aan de linkerkant de ferry waar je voor zo’n 5 THB de rivier oversteekt.

Ferry Mahachai Ban Laem

Na aankomst sla je direct rechtsaf en loop je zo’n 5-10 minuten rechtdoor naar het Ban Laem treinstation.

Part 3. De trein van Ban Laem -> Mae Khlong Market

Bij het kleine loketje koop je wederom voor 10,- THB een treinticket naar Mae Khlong, het eindstation van de trein. Je zit nu in de bekende trein die rond 11.00 – 11.10 dwars door de Mae Khlong markt rijdt. Zittende in de trein ervaar je hoe dicht de trein langs de marktkraampjes, verkopers en video-makende toeristen rijdt en vraag je je waarschijnlijk af hoe dit mogelijk is..

Na een korte stop in Mae Khlong rijdt de trein vervolgens weer terug naar Ban Laem (vertrektijd 11:30). Nadat je bent uitgestapt kun je nu dezelfde taferelen ervaren vanuit de markt zelf.

Zie nu hoe de verkopers hun marktkraampjes snel op orde maken voor de vertrekkende trein en weer uitklappen zodra de trein voorbij is.

Wanneer de trein vertrokken is en je de markt en omgeving hebt ontdekt zijn er verschillende opties om te doen.

  • Neem een open-air Songtaew naar de Amphawa floating market. Een ritje duurt zo’n 10-15 minuten en kost niet meer dan 10,- THB.
  • Neem je tijd en neem dezelfde treinen terug naar Bangkok. De eerstvolgende trein terug naar Ban Laem vertrekt om 15:30. Als je deze mist kun je altijd nog met een minivan terug naar Bangkok.
  • Neem een minivan van Mae Khlong terug naar Bangkok. Deze vertrekken enkele keren per uur en stoppen bij Bangkok’s Southern Bus Terminal of bij Mo Chit minivan station gelegen naast het Chatuchak Park en BTS/MRT stations. Kosten voor deze minivan liggen tussen de 60,- en 90,- THB per persoon.

Timetable in December 2018: De 4 treinen per dag tussen Ban Laem en Mae Klong.

Vertrektijden Ban Laem – Mae Khlong Market

Trein 1: Vertrek 07.30, aankomst 08.30
Trein 2: Vertrek 10.10, aankomst 11.10
Trein 3: Vertrek 13.30 aankomst 14:30
Trein 4: Vertrek 16:40 aankomst 17:40

Vertrektijden Mae Khlong Market – Ban Laem

Trein 1: Vertrek 06.20, aankomst 07.20
Trein 2: Vertrek 09.00, aankomst 10.00
Trein 3: Vertrek 11.30 aankomst 12:30
Trein 4: Vertrek 15:30 aankomst 16:30

Beide spoorwegen kennen slechts 1 spoor en staan niet in contact met andere rails.  De kans dat deze treintijden wijzigen is daarom erg klein maar kijk van te voren voor de zekerheid even de actuale vertrektijden.  Omdat er slechts 4 treinen per dag naar Mae Khlong Railway market gaan wil je deze niet missen.

Ben jij al naar de Mae Khlong railway market geweest of ben je het van plan?  Laat het achter in de comments hieronder.

Bangkok Gids auteur

Auteur: Jurgen
– Bangkok Expat sinds 2014 & Auteur van de populaire Bangkok Gidsen –

Bangkok liefhebber sinds het tweede uur met als doel andere op Bangkok voor te bereiden en verliefd te worden op deze prachtige wereldstad. Tevens schrijver van de succesvolle Bangkok Gidsen.

DE BANGKOK GIDS – MINI

Bekijk onze nieuwste Bangkok eBooks met de laatste insider tips voor Bangkok’s beroemde en minder bekende plekjes.


€6,95 – DOWNLOAD NU


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: