In Bangkok kun je al een pak laten maken voor €50. In de Backpackers wijk rond Khao San Road struikel je over de aanbiedingen van de kleermakers. Een maatpak en twee overhemden op maat voor minder dan €100. Too good to be true? 

Navin Anandsongvit is sinds enkele jaren manager bij Patrick & Co in Bangkok. Deze familie business is opgericht in 1962 om in die tijd pakken en overhemden op maat te maken voor het Amerikaanse leger. Na 40 jaar op Sukhumvit Soi 11 is Patrick & Co sinds kort te vinden nabij Thonglor BTS-skytrain station (Google Map). Navin vertelt over de tailor-business en legt uit waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een maatpak in Bangkok.

Hoe Bangkok uitgroeide tot ‘maatpak-paradijs’

De Chinezen waren decennia geleden de pioniers van de Thaise kledingindustrie. Toen het Amerikaanse leger zich tijdens de Vietnam oorlog hun kamp oprichtte in Thailand kwam de industrie echt van de grond. De Thaise kleding-industrie combineerde lage arbeidskosten met hoge kwaliteit stoffen uit China en Japan. Zo werd er hoge kwaliteit maatkleding geleverd voor een goede prijs. 

Toen de Vietnam-oorlog voorbij was vertrok het Amerikaanse leger uit Thailand. Hierdoor zagen veel kleermakers hun omzet kelderen en werden helaas gedwongen om te stoppen. In de opeenvolgende jaren groeide Thailand echter uit tot een populaire toeristenbestemming. Dit bleek een unieke kans voor de kleermakers. Hun klantenbestand veranderden zodoende van militairen naar toeristen. Pakken en overhemden op maat laten maken groeide al snel uit tot een must-do voor een vakantie in Thailand.

Kleding op maat is vandaag de dag in Thailand nog steeds goed geprijsd. Samen met de mogelijkheid tot snelle levering (het kan in Europa weken/maanden duren) maakt dit Thailand, en zeker Bangkok, tot een populaire plek om kleding op maat te laten maken.

De goedkope €100 pak + shirt deals: dit kun je verwachten

Vanwege de enorme vraag naar ‘maatpakken voor een goede prijs’ van toeristen is er in Bangkok van alles te verkrijgen. Vele kleermakers in Bangkok richten zich specifiek op bezoekers die op zoek zijn naar goedkope maatpakken. Deze kom je veel tegen in toeristische gebieden (omgeving Khao San Road) met speciale deals. Zij adverteren met speciale deals waar je voor €100 een maatpak en twee overhemden krijgt. Wat kun je van deze deals verwachten? 

Deze lage prijzen worden gerealiseerd door een combinatie van vakmanschap en de gebruikte materialen.

Het goedkope maatpak
Er zijn drie soorten vakmanschap te onderscheiden: Fully Fused, half canvas en full canvas. De goedkope maatpakken vallen in de eerste categorie.

Bij Fully Fused vakmanschap wordt de stof simpelweg aan de voering gelijmt. Deze budget optie van vakmanschap neemt maar weinig tijd in beslag. Dit is ook de reden dat deze pakken vaak in één dag al klaar kunnen zijn. De kans is groot dat na enkele keren dragen bubbels en vouwen tevoorschijn komen in deze pakken. Ook zorgt het voor een zekere stijfheid in het pak.

Deze goedkope pakken van minder de €100 bestaan tevens bijna altijd uit 100% polyester. Deze stof is naast stijf ook weinig ademend waardoor je het snel warm zult krijgen en gaat transpireren.

Khao San Road pakken deals: vaak 100% polyester, stijf pak waar voering en stof aan elkaar gelijmt worden. Dit resulteert vaak in bubbels en vouwen na enkele keren dragen.


Ben je op zoek naar vakmanschap en wil jij je pak vaker en over langere periode blijven dragen? Vermijd dan de ‘Hello my friend, nice suit for you‘ -proppers.

Waar vind je de beste tailors van Bangkok?

Bangkok kent waarschijnlijk duizenden kleermakers die zich verspreid over de stad bevinden. Er is geen centrale plaats (zoals Saville Row in Londen) waar bijvoorbeeld alle premium-tailors in Bangkok terug te vinden zijn. Waar kun je dan de beste kleermakers vinden?

Veel van de respectabele kleermakers bevinden zich rond het Sukhumvit-gebied. Dit betekent uiteraard niet dat je geen kwaliteits kleermakers kunt vinden in andere gebieden.

Khao San Road heeft een reputatie opgebouwd voor het aanbieden van fenomenale deals die te mooi zijn om waar te zijn (‘suit my friend’). Het is moeilijk te generaliseren maar voor de meesten die vonden dat ze een absoluut koopje kregen (€100 voor 1 pak en 2 shirts) hebben thuis niet lang meer van hun aankopen genoten. Dit is niet erg, maar wees je er van bewust. Het is belangrijk om vast te stellen wat het doel van jouw maatpak is.

Als je op zoek bent naar een maatpak die je van plan bent vaker te gaan dragen verdiep je hier dan in door bijvoorbeeld recensies op het internet te lezen. Kijk in de winkel zelf ook eens naar de stoffen die er liggen. Liggen er stoffen van gerenommeerde fabrieken (Vitale Barberis, Dormeuil, Zegna, Loro Piana enz.) dan levert dit een zekere geloofwaardigheid en garantie op vakmanschap op.

Voor de meeste kleermakers geldt, hoe langer ze in de markt zijn geweest, hoe geloofwaardiger ze zijn. Ook hebben zij vaak niet de noodzaak om proppers voor de deur te hebben staan om voorbijgangers over te halen een maatpak aan te schaffen.

maatpak kleermaker

.. even tussendoor, Bangkok is een stad die een goede voorbereiding vereist om er het maximale uit te halen ..

Nu voor slechts €8,95 (i.p.v. €10,95)

Bangkok Gids ebook

gratis bangkok Boordevol informatie en insider tips 
gratis bangkok 2 volledig uitgewerkte schema’s voor 3 dagen in Bangkok
gratis bangkok Een inzicht in de buurt waar jij het beste een hotel kunt nemen

€9,95 – DOWNLOAD NU

In handig PDF-Formaat Bangkok gids PDF

Meer informatie –>

Kwaliteit en stoffen

Stof en vakmanschap spelen een belangrijke rol bij de constructie van een pak en de daarbijbehorende prijs. Als je echter op zoek bent naar een goede balans tussen prijs en kwaliteit, is het essentieel om een beetje onderzoek te doen. 

Zoek uit wat voor soort vakmanschap ze leveren en welke stoffen ze leveren. Wool Blends (50-80% wol) zijn een zeer populaire keuze omdat ze zorgen voor de juiste balans in fijnheid (van de wol) en de duurzaamheid (polyester). Sommige gewetenloze winkels geven deze melanges soms door als zuivere wol. Een brand-test kan voorkomen dat jouw maatpak uit een andere stof bestaat en je dus teveel betaald.

Vraag je tailor gerust om een brand-test uit te voeren om de gekozen stof te testen. Een goede en eerlijke tailor zal hier geen probleem mee hebben en je graag uitleggen wat het resultaat van de brand-test inhoudt. Stoffen als wol branden bijvoorbeeld zeer moeilijk.

In onderstaande artikelen worden verschillende stof uitgelegd:
De soorten suit fabrics – Bantoehoe.com
Suit stories, masterclass stoffenkennis – Manners.nl

Bangkok’s maatpakken: voor ieder wat wils

Het is erg belangrijk om het doel van jouw maatpak of overhemd vast te stellen. Voor sommigen is de aanbesteding van een pak een premium-aanpak, zoals een luxe horloge of een auto. Andere kopen een maatpak om te overleven en 2x per jaar te dragen. Overal is markt voor!

Er zijn allerlei soorten kleermakers in Bangkok die acteren op alle soorten niveaus. En hoe cliche het ook klinkt; you get what you pay for.

Als budget het belangrijkste punt van zorg is, ga dan op zoek naar deals zoals ‘2 Suits 2 Shirtsvoor €150. Deze kun je vinden in de buurt van Khao San Road en MBK. Veel van deze kleermakers besteden hun werk vaak uit aan ‘sweatshops’ in de buurt, zonder te weten waar het proces precies uit bestaat en geven slechts jouw maten door.

Bangkok tailor

Hoe lang duurt het en wat kost het?

Een half canvas pak op maat laten maken duurt tussen de 3-5 werkdagen. Om het pak perfect op maat te krijgen zijn er (tenminste) twee fittingen nodig. De eerste fitting duurt zo’n 30-45 minuten om een idee te krijgen wat voor fit er gevraagd wordt. De tweede fitting duurt wat minder lang waar gekeken wordt naar de kleinere details en puntjes op de i. Een full canvas pak op maat neemt aanzienlijk meer tijd in beslag.

Patrick & Co heeft een grote verscheidenheid aan stoffen beschikbaar voor verschillende budgetten. De richtlijnen voor een maatpak en overhemd op maat zijn:

  • Standaard katoen overhemd vanaf 1.500 Baht
  • Basic wool blend pak vanaf 10.000 Baht

Voor de echte liefhebbers van maatpakken is er full canvas beschikbaar in pure wol. Deze pakken worden gemaakt van hoge kwaliteit wol van Italiaanse en Engelse komaf (Vitale Barberis, Canonico, Ermenegildo Zegna, Drago etc.). De prijs voor een full canvas pak ligt beduidend hoger.

Hopelijk geeft dit artikel jouw voldoende informatie om een juiste keuze te maken. Hieronder een lijstje met enkele respectabele kleermakers in de buurt van Sukhumvit Road. 

Bangkok tailors die in de loop der jaren een goede reputatie hebben opgebouwd:

Patrick n Co – Sukhumvit Soi 55
Tailor On Ten – Sukhumvit Soi 8
Rajawongse Clothier – Sukhumvit Soi 4
Crown Tailor – Sukhumvit Soi 8
Empire Tailors – Sukhumvit Soi 4-6

Heb jij in Bangkok een pak op maat laten pakken? Of een overhemd? Deel je ervaringen in de comments, ik ben benieuwd ..


1 reactie

Goedkoop en duur in Bangkok | Een prijzen-overzicht - De Bangkok Gids · mei 27, 2018 op 1:13 pm

[…] er diverse tailors waar je al voor 3000 Baht een pak en overhemd op maat hebt. Lees alles over een pak op maat laten maken in Bangkok en wat je kunt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: